Novice

Zračni posnetki poplavljenih območij ključni pri določanju obsega škode in sprememb v oblikovanosti površja

22. Avg 2023

Zračni posnetki v poplavah prizadetih območij, ki smo jih zajeli 7. in 8. avgusta 2023, so ključni pri določanju nastale škode in obsega sprememb v oblikovanosti površja.
V Flycom Technologies smo ob preletih z RGB in NIR kamero pridobili posnetke vseh večjih vodotokov in poplavljenih območij v resoluciji 8 – 10 cm ter tudi laserske podatke z gostoto 15-20 točk/m2. V tem času smo izdelali nekatere končne produkte za čim hitrejšo in širšo uporabo.

Primerjave sprememb na terenu na podlagi ortofotov (npr. Ciklično aerofotografiranje Slovenije) in z po ujmi zajetimi RGB posnetki v resoluciji 10 cm.

Snemanje smo izvedli v štirih kanalih (R, G, B in NIR), iz česar smo izdelali RGB in/ali CIR (barvni infrardeči) ortofoto v resoluciji 10 cm.


Iz zračnih laserskih podatkov z gostoto 10-12 točk/m2, ki smo jih zajeli na poplavljenih območjih, smo izdelali digitalni model reliefa in/ali digitalni model površja (slika spodaj).

Izdelan 3D model poplavljenega območja.

Podatki, ki smo jih zajeli, bodo široko uporabni in ključni pri oceni obsega škode po elementarnem dogodku. Dostop do osnovnega nabora produktov (RGB in CIR ortofoto mozaik …) bo zagotovila Direkcija Republike Slovenije za vode preko lastne infrastrukture.

Drugi produkti pa so morebitnimi zainteresiranim strankam na voljo prek direktnega povpraševanja na info@flycom.si.