Nekategorizirano

Digitalizacija geodetskih in geoinformacijskih rešitev

26. Sep 2022

Flycom Technologies se aktivno udeležuje strokovnih posvetov doma in v tujini. Tematika letošnjih  je digitalizacija.

Minuli četrtek in petek, 22. in 23. septembra, je v Velenju potekal jubilejni, petdeseti Geodetski dan. Tradicionalni posvet strokovnjakov s širšega področja geodezije, geoinfromatike in upraljanja prostora je letos potekal pod sloganom “Digitalna preobrazba za trajnostne odločitve v prostoru”.

Letošnjega stanovskega dogodka, ki sta ga otvorila miniter za okolje in prostor, Uroš Brežan, in predsednik Zveze geodetov, mag. Gregor Klemenčič, se je  udeležilo prek 350 strokovnjakov, med udeleženci posveta pa so bili letos prvič tudi visoki predstavniki državnih geodetskih uprav iz širše regije, in sicer iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Severne Makedonije, Kosova in Bolgarije.

V Flycom Technologies smo se dvodnevnega strokovnega posveta udeležili z velikim zanimanjem. Nove tehnologije zajema in obdelave prostorskih podatkov na eni ter visoka pričakovanja glede geodetskih in geoinformacijskih rešitev v različnih industrijah na drugi strani namreč od nas zahtevajo nenehen napredek, zaradi česar v tovrstnih dogodkih vidimo veliko dodano vrednost pri izmenjavi izkušenj, primerov dobrih praks in nenazadnje znanja.
Udeležba na dogodku je za Flycom Technologies predstavljala še dodaten izziv – predstavili smo namreč delovanje našega sistema mobilnega zajema prostorskih podatkov, Katja Šušteršič, vodja projektov v daljinskem zaznavanju, pa je v predavanju predstavila možnosti in prednosti uporabe združevanja podatkov zajetih z daljinskim zaznavanjem.

Oktobra se ekipa naših zaposlenih odpravlja tudi v nemški Essen, kjer bo potekal Intergeo 2022, največji sejem s področja geomatike. Letošnji dogodek se osredotoča na digitalne dvojčke: 3D modele mest ter uporabo BIM v geodeziji in digitalizaciji urbanega načrtovanja.